Het coronavirus & onze maatregelen Klik hier
terug naar Blogs
3 september 2019

Mooie nazomer? Zo kies jij de beste wijnklimaatkast

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Een mooie zomeravond, de deuren staan open, het terras nodigt uit. Zo’n heerlijke avond wil je graag afmaken met een lekker gekoelde wijn. Tja… en dat laatste is soms lastig. Want een koelkast is niet gemaakt voor alleen witte wijnen en de voorraadkast kan de temperatuur van rode wijnen niet optimaal regulieren. De oplossing voor dat probleem... een wijnklimaatkast. Om de perfecte wijnklimaatkast aan te schaffen zijn een aantal punten belangrijk. Deze hebben wij voor je op een rij gezet! 

Een wijnklimaatkast…

is de plek waar jij jouw wijnen bewaart. Stel, jij hebt een doos met mooie witte wijnen, en deze wil je graag bewaren op exact de juiste temperatuur, dan kan je de wijnklimaatkast zo instellen dat jouw wijnen precies goed gekoeld genuttigd kunnen worden. De wijnklimaatkast op maat bestaat helaas niet. Maar je kan deze wel zo uitkiezen dat het goed bij jouw consumptie past. Denk bij de aanschaf aan de volgende 4 punten:

 • Welke wijn
 • Aantal flessen
 • Geluid van de wijnklimaatkast
 • Energiekosten

1] Welke wijn

Rode wijn wordt op een andere temperatuur bewaard dan witte wijn en rosé. Dus ga, voordat je een wijnklimaatkast aanschaft, bij jezelf te rade welke wijn jij het liefst drinkt. Kan je niet kiezen? Dat is gelukkig geen probleem. Er bestaan wijnklimaatkasten met verschillende temperatuurzones. Dus als je graag rood, wit en rosé drinkt, kijk dan naar een kast met drie zones.

goedhart-blog-wijnklimaatkast.png

2] Aantal flessen 

Hoeveel flessen ga je bewaren? Heb jij 50 flessen wijn op voorraad, of 5? De kleinste wijnklimaatkasten gaan tot maximaal 12 flessen, de grootste tot wel 200! Dus bekijk jouw voorraad en bedenk hoe snel deze op gaat, hoeveel je zou willen bewaren en of je de voorraad regelmatig aanvult.

3] Geluidsoverlast

Het geluidsniveau van de wijnklimaatkast is vaak een factor waar veel mensen zich aan storen. Het kan namelijk flink wat geluid geven, zo’n koelend apparaat in de keuken. Er zijn verschillende keuzes:

Elektrische wijnkoeler met compressor

Dit type gebruikt, net als een reguliere koelkast, een compressor voor de juiste temperatuur. Het heeft een heel breed temperatuurbereik, maar produceert het hoogste aantal decibel. 

Thermo-elektrische wijnkoelers

De Thermo-elektrische wijnkoeler maakt gebruik van  Peltier-elementen. Hierdoor heeft de kast minder bewegende onderdelen, en produceert het dus minder geluid (denk aan trillingen). Hoewel deze versie een stuk stiller is, zijn ze qua temperatuur afhankelijk van de omgeving. Het temperatuurbereik is dus minder breed.

Wijnkoelers met absorptietechnologie

Wijnkoelers met absorptietechnologie is de nieuwste techniek die wordt gebruikt. Net als bij thermo-elektrische koelers wordt er geen gebruik gemaakt van een compressor of andere bewegende onderdelen die voor lawaai kunnen zorgen. Qua geluidsniveau is dit een erg goede keuze. Klein puntje is wel dat deze techniek op dit moment alleen wordt toegepast op wijnklimaatkasten met maximale ruimte voor 30 flessen. 

4] Energiekosten

Een wijnklimaatkast is een flinke energieslurper. Het staat dag en nacht te draaien. Gelukkig kan je ook hier een goede keus in maken, want wijnkasten worden, net als koelkasten, beoordeeld met energielabels waarbij energielabel A de beste keus is en G de meest onvoordelige.

Al met al zijn er dus nog best een aantal factoren die meespelen bij de juiste keuze van jouw wijnklimaatkast. Maar is de keus eenmaal gemaakt… dan kan je wel genieten van jouw eigen heerlijke wijnen, perfect op temperatuur. 


Recente blogitems

 • Ben jij onze enthousiaste badkamer adviseur (m/v)?
  30 april 2021

  Ben jij onze enthousiaste badkamer adviseur (m/v)?

  Heb je ervaring in de verkoop en ontwerpen van badkamers en kan je gemakkelijk de wens van de klant ...

  verder lezen
 • Coronavirus maatregelen
  16 maart 2021

  Coronavirus maatregelen

  We nemen bij Intermat de huidige situatie rondom het Coronavirus erg serieus. Tijdens het contact me...

  verder lezen
Bezoek ons blog voor meer artikelen ›
Bel ons: 0297 - 233 533

2 vestigingen

intermat Mijdrecht

intermat Alphen a/d Rijn 

Bekijk showroom