terug naar Blogs
6 mei 2019

Tips: zo creëer je meer ruimte in een kleine keuken

Gemiddelde leestijd 3 minuten

intermat--blog--kleine-keuken-1_1583243850.png

Heb je een kleine keuken, dan is het van belang om de ruimte efficiënt te benutten. Je wil niet alleen je spullen kwijt kunnen, genoeg werkruimte hebben en voldoende loopruimte overhouden. Je wil ook dat de keuken een fijne plek in huis is. Door de ruimte slim te gebruiken, creëer je een keuken met een rustige uitstraling en alle gemakken die jij nodig hebt om lekker te koken en te leven. Klein, maar fijn!

De basis voor visueel ruimtelijk effect

Hoe rustiger de keuken eruit ziet, hoe groter hij oogt. Veel verschillende kleuren en losse dingen maken de ruimte onrustig. Kies bij een kleine keuken daarom voor keukenkasten in een zachte, lichte kleur. En gebruik dat ook voor de muren. Met greeploze kastjes steekt er niks uit en wordt het zicht niet belemmerd door handgrepen. Probeer ook het aanrecht zo leeg mogelijk te houden en werk apparatuur weg in de kasten. 

Slimme keukenkastjes

Je moet natuurlijk wel je spullen kwijt kunnen. Hoe meer kastruimte, hoe beter eigenlijk. Gelukkig bestaan er tegenwoordig een hoop slimme kasten die zelfs de kleinste en lastigste plekken benutten. Zoals een draaiplateau in een hoekkast. Zo kun je altijd goed bij je spullen. 

Heb je nog een smalle ruimte over? Maak dan gebruik van een verticale kast, ook wel apothekerskast genoemd. Met een dubbele bestekla heb je twee keer zoveel plek en ligt niet al het bestek door elkaar. En in plaats van een plint kun je een brede, ondiepe la monteren, voor snijplanken, rollen bakpapier en andere platte voorwerpen.

intermat--blog--kleine-keuken-5-afzuigsysteem_1583243894.png

Apparatuur in een kleine keuken

Hoe meer apparatuur in de kasten is verwerkt, hoe rustiger de oogopslag van de keuken. In een kleine keuken bespaar je ruimte door apparaten te gebruiken die meerdere functies herbergen. Tegenwoordig zijn er zelfs ovens die de stoom, hete lucht en magnetronfunctie in één hebben. En heb je geen afzuigkap meer nodig dankzij een afzuigsysteem in de kookplaat.

Probeer losse apparaten, zoals je waterkoker, juicer, koffiezetapparaat en mixer zoveel mogelijk op te bergen in kastjes waar je ze ook weer makkelijk uit kunt pakken. Hoe leger je aanrecht, hoe ordelijker het voelt.

Vuilnisbakvrije keukenvloer

Bij weinig loopruimte staat een vuilnisbak al snel in de weg. Je kunt de vloer vrijhouden door een la in te richten met vuilnisbakjes. Als je meerdere bakjes plaats, kun je bovendien heel gemakkelijk je afval scheiden. Eentje voor PMD (plastic en lege drankpakken), één voor GFT (etensresten), één voor oud papier en één voor restafval. 

intermat--blog--kleine-keuken-23-planken_1583243931.png

Nog meer opbergruimte in de keuken

Heb je aan de ruimte in jouw huidige keukenkastjes niet genoeg? Maak dan gebruik van de hoogte en diepte van de keuken. Laat keukenkasten doorlopen tot aan het plafond. Hang planken aan de muur. En voor borden bestaan handige ophangrekken. 

Kijk ook eens goed naar de binnenkant van de kastjes. Vaak blijft daar een hoop ruimte onbenut. Hang aan de binnenkant van de deur stangen voor bijvoorbeeld pannendeksels of rekjes voor potjes kruiden, rollen vuilniszak, kookboeken of schoonmaakflessen.


Heb je een kleine ruimte, maar wil je een optimale keuken? Wij adviseren je graag over welk ontwerp keuken het meest efficiënt is in jouw woning.


Recente blogitems

 • de nieuwste keukentrends voor 2023
  20 januari 2023

  de nieuwste keukentrends voor 2023

  De keuken is niet alleen meer een ruimte waarin wordt gekookt. De keuken is steeds vaker letterlijk ...

  verder lezen
 • Hoe creëer je een moderne badkamer?
  16 december 2022

  Hoe creëer je een moderne badkamer?

  Moderne badkamers worden steeds vaker gekozen. Logisch, want bij de huidige moderne levensstijl past...

  verder lezen
Bezoek ons blog voor meer artikelen ›
kies uit onze enorme collectie van ruim 1.500 tegels!
Banner image
tegelviewer - online Combineer je favoriete tegels in een keuken, badkamer, woonkamer of slaapkamer.