terug naar Blogs
27 juli 2018

Handige tips voor duurzaam gebruik van jouw badkamer

Gemiddelde leestijd 2 minuten

De badkamer is dé plek voor ontspanning. Het is de plek waar je de zorgen van de dag van je afspoelt met een heerlijke douche. Groot gelijk! Maar wist je dat een douchebeurt van 5 minuten gemiddeld 55 liter water kost? Helaas is de badkamer dus niet de meest duurzame plek van het huis. Gelukkig zijn er een aantal handige tips waarmee jij jouw badkamer duurzamer kan gebruiken, zonder dat jouw gebruiksgemak verminderd.

Tip 1) Douche 1 minuut korter

Als je in een huishouden met 4 mensen allemaal 1 minuut per dag korter doucht bespaar je maar liefst 6000 liter water per jaar! Inzicht krijgen in de duur van een douchebeurt? Zet eens een kookwekker op 5 minuten en kijk hoe ver je bent als de wekker afgaat. Misschien is dat minuutje minder voor jou helemaal geen probleem?

Tip 2) Gebruik een waterbesparende douchekop

Laten we beginnen met een mythe uit de lucht te halen...met de waterbesparende douchekop van tegenwoordig ga je niet achteruit in comfort! Er stroomt weliswaar minder water per minuut door, maar de waterdruk verminderd niet. Harde cijfers: Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut. Bij een waterbesparende douchekop is dit 5 liter. Naast dat het duurzame aspect hiervan erg prettig is, reduceer je hiermee ook het bedrag van jouw waterrekening. 

Tip 3) Zet de thermostaat een tikje lager

Met het gebruik van warm water wordt het milieu 50% meer belast dan met het gebruik van koud water. Natuurlijk gaan wij je niet vertellen dat je vanaf nu koud moet douchen, maar als je de thermostaat een tikje kouder zet merk je hier vaak zelf niets van. Die paar graden maken voor het milieu wel een groot verschil. En niet alleen voor het milieu, ook voor jouw portemonnee. Want hoe warmer het water, hoe hoger het energieverbruik. 

Tip 4) Laat de kraan niet doorlopen

Tanden poetsen, handen wassen, scheren, make-up verwijderen...het zijn allemaal momenten waarop we onbewust onnodig de kraan laten doorlopen. Als de kraan loopt kost dit al snel 20 liter water per minuut. Bedenk eens hoeveel water we verspillen met het poetsen van onze tanden? Om dit te vermijden kan je beter de kraan tussendoor dichtdraaien. Ook handig: Vul een beker water als je gaat tandenpoetsen en spoel daarmee de tandpasta weg. Dan hoef je helemaal niet na te denken over de kraan.

Tip 5) Hang de handdoek uit

Wie wordt er nou niet blij van minder wassen? We gebruiken gemiddeld twee handdoeken per dag. Reken maar uit hoeveel handdoek-wasjes dat zijn per week. Door de handdoek die je ‘s morgens gebruikt netjes uit te hangen kan je deze ‘s avonds hergebruiken.

Is het tijd om jouw badkamer een verduurzamingsslag te geven? Kom gerust eens bij ons langs! Onze specialisten helpen je graag » 


Recente blogitems

 • de nieuwste keukentrends voor 2023
  20 januari 2023

  de nieuwste keukentrends voor 2023

  De keuken is niet alleen meer een ruimte waarin wordt gekookt. De keuken is steeds vaker letterlijk ...

  verder lezen
 • Hoe creëer je een moderne badkamer?
  16 december 2022

  Hoe creëer je een moderne badkamer?

  Moderne badkamers worden steeds vaker gekozen. Logisch, want bij de huidige moderne levensstijl past...

  verder lezen
Bezoek ons blog voor meer artikelen ›
kies uit onze enorme collectie van ruim 1.500 tegels!
Banner image
tegelviewer - online Combineer je favoriete tegels in een keuken, badkamer, woonkamer of slaapkamer.