1. Plan je maaltijden vooruit
Door van te voren te plannen wat je gaat eten kan voedselverspilling worden geminimaliseerd. Eén of meerdere vaste momenten in de week kunnen ingepland worden om te bepalen wat je wilt gaan eten de komende dagen om zo bewuster in te kopen. Hierbij moet rekening worden gehouden met het aantal porties dat nodig is voor de maaltijd. Maak hierbij altijd gebruik van een boodschappenlijstje.
2. Profiteer van de vriezer
Het komt regelmatig voor dat overgebleven voedsel wordt weggegooid, maar het is juist ideaal om restjes te bewaren voor avonden waarbij je weinig tijd hebt om te koken of even iets simpels wilt eten. Een goede truc om verspilling tegen te gaan is om de producten te labelen op datum, hierdoor kun je de ingevroren producten in volgorde opeten en blijven er geen restjes maanden in de vriezer liggen. Door je (overgebleven) voedsel luchtdicht te verpakken door deze te vacumeren met behulp van een vacumeerlade of een los vacumeer apparaat blijft voedsel langer vers en worden veranderingen in kleur, textuur en geur als gevolg van oxidatie tegen gegaan. Slecht verpakt voedsel dat in de vriezer bewaard wordt droog uit, dit wordt ookwel ' vriesbrand' genoemd.
3. Kijk naar de houdbaarheid
Bij het inkopen van producten is het verstandig om rekening te houden met de houdbaarheid zeker wanneer je de producten niet meteen gaat consumeren. Kijk daarom in de supermarkt altijd naar de houdbaarheid, voordat je overgaat tot een aankoop. Controleer de koelkast en de vriezer regelmatig om te kijken wanneer de houdbaarheidsdatum van voedsel verstrijkt. Plan vervolgens een moment in op producten op te eten die bijna over datum te raken. Producten met een “ten minste houdbaar tot” datum kunnen vaak nog kort na deze datum worden opgegeten.
Een mooi hulpmiddel om je producten langer houdbaar te houden is bijvoorbeeld door in je koelkast gebruik te maken van de HyperFresh lades van Siemens, de DuraFresh lades van ATAG, of de PerfectFresh lades van Miele. Doormiddel van een aanpasbare luchtvochtigheid in deze lades blijven groente en fruit langer vers, waardoor je langer van je versproducten kan genieten en minder weg hoeft te gooien.
4. Gebruik slimme apparaten
De afgelopen jaren zijn er steeds meer slimme gadgets voor in de keuken ontwikkeld om voedselverspilling tegen te gaan. Zo kun je een slowcooker gebruiken om etensrestjes om te zetten in bijvoorbeeld soepen, stoofpotten of sausen. Een mandoline is perfect voor het snijden van overgebleven groente in plakjes en een ijsblokjeshouder kan gebruikt worden om overgebleven drankjes of zelfs bouillon langer te bewaren.
Voor het slowcooken van je restjes kan je ook andere apparatuur gebruiken, zoals een stoomoven van Miele of Siemens. Daarnaast kun je met de warmhoudlade van Miele niet alleen je borden en kopjes warm houden voor het serveren, maar ook heel goed gerechten langzaam optimaal laten garen.
5. Wees creatief in de keuken
Start eens met het experimenteren met producten die in de koelkast liggen. Elke recept is immers begonnen met een experiment. Hierdoor creëer jij je eigen unieke recepten. Restjes kunnen overal voor gebruikt worden. Zo kunnen overgebleven groenten worden gebruikt voor een overheerlijke gezonde soep en met het overgebleven fruit kunnen smoothies gemaakt worden.
Voedselverspilling kan enorm verminderd worden in jouw eigen keuken. Ben je op zoek naar jouw droomkeuken? Bekijk dan ons assortiment aan keukens of neem direct contact met ons op voor persoonlijk advies.
Recente blogitems
- 22 februari 2023
de verschillende stijlwerelden van SieMatic keukens
De keuken is een belangrijke ruimte in ieder huis, maar ieder huishouden heeft natuurlijk een andere...
verder lezen - 31 januari 2023
In de spotlight: Modern Black Marble
De keuken is steeds vaker letterlijk en figuurlijk het hart van het huis. Toe aan een wat inspiratie...
verder lezen
